Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Ψυχολογική τομογραφία μιας ομάδας βόλεϋ 1

Τίτλος: Το βόλεϋ.

Το βόλευ είναι ένα ευγενές άθλημα που δεν ξέρω ούτε ποιός το εφήυρε, ούτε πότε, ούτε με νοιάζει. Προσφέρει την ευκαιρία σε θεατές που δεν τέρπονται από άλλα πιο βίαια σπορ, όπως το σκάκι ή την πτεροσφαίριση, να απολαύσουν δίμετρα γαϊδούρια να φυτιλιάζουν μπάλες στο πάτωμα, καθώς και άλλα δίμετρα γαϊδούρια να κυλιούνται για να τις πιάσουν. Σε γενικές γραμμές το βόλεϋ προάγει το ευ αγωνίζεσθαι. Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο για παράδειγμα , που συχνά βλέπουμε αψημαχίες μεταξύ των παιχτών οι κανονισμοί του βόλεϋ μέσα στην απεραντη σοφία τους έχουν προνοήσει να τοποθετήσουν ένα διαχωριστικό ανάμεσα στις ομάδες. Οι παίχτες λοιπόν παραμένουν "φίλοι" και έτσι το διαχωριστικό ονομάστικε "φιλέ".

Θα ακούσετε πολλούς να λένε οτι το βόλεϋ είναι για παιδάκια που φοβούνται να παίξουν μπάλα για να μην χτυπήσουν, δεν ξέρουν μπάσκετ, και κοριτσάκια που χαίρονται να παίζουν πάσες και μανσέτες. Οι δηλώσεις αυτές δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.

Στα πλαίσια αυτής της 12λογίας που θα αναλύσουμε την ψυχοσύνθεση παιχτών και παραγόντων του βόλεϋ για να μην σπαταλήσουμε αχρείαστο χρόνο θα θεωρήσουμε ως δεδομένο οτι ο αναγνώστης γνωρίζει τα βασικά για το βόλεϋ. Δηλαδή θα πρέπει να γνωρίζει σε γενικές γραμμές, τις θέσεις, τα συστήματα, τις τεχνικές, τους κανονισμούς. Δηλαδή εν συντομία τι σημαίνουν οι όροι: τεσσάρι, διαγώνιος, κεντρικός, λίμπερο, σερβίς, φιλέ, υπέρβαση, πίσω ζώνη, μπροστά ζώνη, προπονητής, διαιτητής, πρόεδρος, κερκίδα, κίτρινη,κόκκινη, πιστωτική κάρτα και πολλά άλλα.

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας το παιχνίδι. Για να κερδίσει μια ομάδα πρέπει να κατακτήσει πρώτη 3 σετ. Ο όρος "σετ" προφανώς μπήκε επειδή ακούγεται "σικ" και θα τραβούσε κόσμο από το τέννις... πλούσιο κόσμο από το τέννις. Κάθε σετ λίγει στους 25 πόντους, αλλά όχι πάντα. Για να πάρει μια ομάδα πόντο αρκεί η μπάλα να σκάσει στο γήπεδο της άλλης, αλλά όχι πάντα. Τους πόντους κατοχυρώνει ο διαιτητής και η απόφασή του δεν αλλάζει, αλλά όχι πάντα.

Αφού καταλάβαμε τι πρέπει να κάνει κανείς για να κερδίσει είναι η ώρα για τον αγώνα. Ή μάλλον όχι ακόμα. Βλέπετε μπορεί να μην ξέρουμε πολλά για τον εφευρέτη του βόλεϋ έχουμε όμως βάσιμους λόγους να πιστεύουμε οτι ήταν δημόσιος υπάλληλος. Δεν υπάρχει πιο απλό πράγμα από το να πιάσεις μια μπάλα και να την πετάξεις στο άλλο μέρος του γηπέδου. Αλλά όχι... όχι στο βόλεϋ. Δεν πρέπει να την "πιάσεις" πρέπει να την χτυπήσεις, να την κλοτσήσεις, να την παρακαλέσεις, ποτέ όμως να την πιάσεις. Μια ευγενική χορηγία της fivb για την διευκόλυσνη των αθλητών.

Ήρθε η ώρα του αγώνα. Οι ομάδες προθερμαίνονται στο γήπεδο, η εξέδρα ζεσταίνεται, η ατμόσφαιρα βράζει, οι διατητές ιδρώνουν. Οι ομάδες παρουσιάζονται, χαιρετιούνται, οι αρχηγοί στρίβουν νόμισμα, οι παίχτες παίρνουν θέσεις (6 από δω 6 από κει). Και... lets play ball... Ο διαιτητής σφυρίζει, ο αντίπαλος σερβίρει και... ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τον πρώτο μας παίχτη.

Αντώνης ο Σκάστης
Θέση: libero, βασικός
Ρόλος: υποδοχή
Πλεονεκτήματα: Υποδοχή, Ταχύτητα, Πάσα
Μειονεκτήματα: Νύστα, Αφηρημάδα
Σύντομη περιγραφη: Ένας ηγέτης στην άμυνα, εκπληκτικός υποδοχέας, φόβος και τρόμος κάθε αντίπαλου σέρβερ, πάντα υπεύθυνος για το λάθος σύμφωνα με τον πασαδόρο. Παίζει καλύτερα νυσταγμένος παρά ξύπνιος.

Η μπάλα βρήκε στους ενωμένους βραχίωνες του Αντώνη και πήγε ακριβώς πάνω στον...

Άρης
Θέση: Πασαδόρος, βασικός
Ρόλος: πάσα(duh)
Πλεονεκτήματα: Πάσα από οπουδήποτε προς οπουδήποτε, Πολύ δυνατά χέρια, Μπλόκ
Μειονεκτήματα: Μέχρι να κουνήσει το ένα του πόδι το άλλο έχει σκουριάσει, αν η μπάλα δεν βγει πάνω του κλάφ' τηνε, για υποδοχή δεν το συζητάμε.
Σύντομη περιγραφή: Ό, όχι και τόσο, αγαθός γίγαντας. Ψηλός, δυνατός, βαρύς, αμα θέλει στάλνει την πάσα όπου θέλει αλλά δεν θέλει. Βαριέται την ζωή του. Ποτέ δεν έφταιξε για καμία λάθος πάσα. Έχει τσακωθεί με τον πρώτο χρόνο. Τρώει σοκολάτα στον πάγκο, νούμερο ένα στις κίτρινες κάρτες παγκοσμίως, οι διατητές τον βλέπουν και στρίβουν γωνία.

Ο Άρης σπρώχνει την μπάλα προς το 4. Οπου σηκώνεται και την βρίσκει ο...

Jorge (Γιώργος)
Θέση: Τεσσαρι, βασικός
Ρόλος: Καρφί και λίγο υποδοχή
Πλεονεκτήματα: Εξαιρετική τεχνική και αντίληψη του χώρου, Γρήγορα πατήματα, Δυνατό χτύπημα, Μπλοκ
Μειονεκτήματα: (όχι πλέον) μεγάλο άλμα, 33 χρονών(αυτό τα λέει όλα)
Σύντομη περιγραφή: Λίγα είναι γνωστά για τον jorge, υπάρχουν δοξασίες που τον θέλουν να κατάγεται από την Ανδρομέδα και να ήρθε στην γη κατα λάθος μετά από μια επιδρομή των Νεφελίμ. Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα είναι οτι κάποτε έπαιζε στην Α1 παρέα με τον Agamez και οτι η ζωή του ποτέ δεν ήταν η ίδια από τότε. Πάντα φταίει για το λάθος σύμφωνα με τον πασαδόρο. Πατάει ανάποδα και καρφώνει συνήθως μικρή διαγώνιο.

Η μπάλα περνάει το μπλόκ, με υπερπροσπάθεια ο αντίπαλος λίμπερο την τρώει στο κεφάλι και αυτή κατευθύνεται προς τον πασαδόρο της άλλης ομάδας, ο οποίος πηδάει για να παίξει πουστιά αλλά ο Jorge τον καταλαβαίνει και πηδάει για μπλόκ. Ο απελπισμένος πλεον πασαδόρος δεν έχει τι άλλο να κάνει και παίζει ένα βεβιασμένο πρώτο χρόνο. Μεγάλο λάθος... γιατί εκεί βρίσκεται ο...

Πίπης (Σπύρος)
Θέση: Κεντρικός, βασικός
Ρόλος: Μπλόκ, Μπλόκ, Μπλόκ, και λίγος πρώτος χρόνος
Πλεονεκτήματα: Τα πάντα
Μειονεκτήματα: Τίποτα
Σύντομη περιγραφή: Άλλο ένα πλάσμα του μύθου βγαλμένο απο την φαντασία του Τζ.Ρ.Ρ.Ρ.Ρ.Ρ Τόλκιν. Μπορεί να κάνει τα πάντα, υποδοχή, πάσα, καρφί, μπλόκ, μαγείρεμα, σκούπισμα, σιδέρωμα και πλύσιμο πιάτων. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει γλιτώσει από τα νύχια του ΠΙΠΗ. Πάντα υπεύθυνος για το λάθος σύμφωνα με τον πασαδόρο.

Ο αντίπαλος κεντρικός, ήδη στον αέρα, σίγουρος για τον εαυτό του κοιτάζει να δει που θα στείλει την μπάλα. Κοιτάει δεξιά, βλέπει τα χέρια του Πίπη, κοιτάει αριστερά, το ίδιο, κοιταει στο κέντρο, βλέπει την φάτσα του Πίπη. Βαράει στην τύχη και τρώει την μπάλα στην μούρη από ένα από τα πολλά μπλόκ που θα φάει σήμερα. Το θρυλικό τέρας αφήνει μια κραυγή ικανοποίησης και γυρνάει να πανηγυρίσει με την ομάδα του.

Η συνέχεια με την ανάλυση της φάσης από τον πρόεδρο των ψυχολόγων καθώς και με φάσεις από άλλα παιχνίδια στο επόμενο επεισόδιο.

1 σχόλιο:

Εξύμνoς είπε...

χαχαχα περιμενω το 2ο μερος!