Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Πως να είστε blogger (με τον Γκούφυ)

Οι φίλοι σας σας λένε οτι έχετε από μικρός/η ταλέντο στο γράψιμο... Τα περιορισμένα εκφραστικά μέσα της αποστεωμένης κοινωνίας δεν αρκούν για να χωρέσουν το ταλέντο σας... Θέλετε να είστε in και μαζί με το msn να δίνετε και την διεύθυνση της προσωπικής σας ιστοσελίδας... Τότε μάλλον είστε έτοιμοι να γίνετε blogger.

Πυρήνας του blog είναι το post. Εκεί φαίνεται η πραγματική αξία του blogger. Αλλά τι είναι ένα post χωρίς σχόλια;

Αν κάθε post σας είναι απόσταγμα σκληρής δουλειάς που κανείς δεν φαίνεται να εκτιμάει
Αν το blog σας είναι το πιο ήσυχο μέρος μετά τον τάφο
Αν ο comment counter έχει πιάσει αρνητικά... μην απελπίζεστε γιατί σήμερα θα μάθουμε πως να κάνουμε ένα κομεντοθηρικό πόστ.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχει κάθε blogger που σέβεται τον εαυτό του είναι η θεματολογία. Ποτέ μα ποτέ το post δεν πρέπει να αναφέρεται μερικά ή όλικά σε κάτι που ο Γιωργάκης δεν θα καταλάβαινε αβίαστα... διαφορετικά κινδυνεύει να μπερδέψει τους αναγνώστες και να χάσουν το ενδιαφέρον τους. Κατ' επέκτασην η αναφορά σε θέματα όπως
manga, anime, παιδικά, παρωδίες, ιστορίες και φαντασία γενικά, κόμικς, PC, PC games, μαθηματικά κ.α συναφή απαγορεύονται αυστηρά. Από τα παραπάνω και συγκεκριμένα την κατηγορία "ιστορίες και φαντασία" εξαιρείται ο Λιακόπουλος επειδή έχει λαϊκή απήχηση.

Αντίθετα προτεινόμενα θέματα είναι τα προσωπικά, κατά προτίμηση τραγικά-ερωτικά, βιώματα τα οποία αγγίζουν τον κόσμο και συγκινούν τον Γιωργάκη. Μπορείτε για παράδειγμα να εξομολογηθείτε πόσο πληγωμένος(και ελπίζω όχι πληγωμένη)αισθάνεστε που του Νίνη δεν του σηκώνεται... το βελάκι ένδειξης φόρμας στο pro. Ή να καταγγείλετε κλαίγοντας πώς σας παρενόχλησε σεξουαλικά ο Μπόμπ Σφουγαράκης. Αφιερώστε ακόμα αν θέλετε ένα δακρύβρεχτο post στο γουρούνι που σας παράτησε για την σκύλα της καλύτερης σας φίλης, την στιγμή μάλιστα που το χρυσόψαρό σας ήταν ετοιμόγεννο. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και η επιτυχία εγγυημένη

Μια άλλη κατηγορία θεμάτων που δύναται να ξεσηκώσει το κοινό περι δικαίου αίσθημα και να εκτινάξει τον comment counter σε δυσθεώρητα ύψη, είναι η ιστορίες καθημερινής τρέλας. Μια αφήγηση της απλής καθημερινότητας που όλοι ανεξαιρέτως μπορούμε να κάνουμε του στύλ:
"Εκεί που οδηγούσα πετάχτηκε ένας κωλομπεμβεδάκιας να με κλείσει χωρίς φλας χωρίς τίποτα, ενώ ένα βλαμμένο με μηχανάκι έκανε προσπέραση με 200 km/s από δεξιά και κόντεψα να το σκοτώσω, γιατί έκανα ελιγμό για να αποφύγω τον πίσω μου που με πυροβολούσε με ένα Μ16 επειδή του είχα πάρει την θέση στο parking πριν 15 μέρες." Αυτό θα ξεσηκώσει τον κόσμο γιατι ταυτίζονται με τον γράφοντα. Όλοι μισούν τους κωλομπεμβεδάκηδες γιατί οι ίδιοι δεν έχουν το θράσος των κωλομπεβεδάκηδων. Όλοι εύχονταν από μέσα τους να σκοτωθεί το βλαμμένο με το μηχανάκι γιατί αν δεν σκοτωθεί θα έφτανε στην δουλεία του πριν από αυτούς. Και όλοι τρώνε το parking όλων. Φυσικά η αποθέωση του post θα ήταν αν συνδυάζατε τα δύο προηγούμενα... Δηλαδή κλείνατε το ποστ κάπως έτσι "...γιατί έκανα ελιγμό για να αποφύγω τον πίσω μου που με πυροβολούσε με ένα Μ16 επειδή του είχα πάρει την θέση στο parking πριν 15 μέρες... Αχ! γουρούνι γιατί με παράτησες;"

Σε κάθε περίπτωση να αποφύγετε μια αφήγηση του στύλ: "Ντάξει ο δρόμος ήταν δύσκολος αλλά τι με ένοιαζε εμένα αφού σε λίγο θα ήμουν με τους φίλους μου να παίζουμε μπάλα". Εδώ η ζήλια μεταφέρετε από τους κωλομπεμβεδάκηδες στον γράφοντα. Γιατί όλοι, μα όλοι θα ήθελαν να παίζουν μπάλα. Και όλες μα όλες θα ήθελαν να βλέπουν 10 με 22 γομάρια να ιδρώνουν.

Αυτά για τώρα, και να θυμάστε το τρίπτυχο της επιτυχίας, 1)πάντα να γράφετε κλισέ, 2)ποτέ μην χρησιμοποιείτε χιούμορ και 3)μισή ανάγνωση σε κάθε πόστ αρκεί. Θα τα ξαναπούμε την άλλη βδομάδα στο so you think you can blog.

4 σχόλια:

Εξύμνoς είπε...

Εγω απο πλευρας μου να διευκρινισω οτι ο ΦΤΟ ΔΕΝ εκανε αυτην την αναρτηση επειδη αυτοι που σχολιαζουν τα ποστ του ειναι μετρημενοι στα δαχτυλα του αριστερου του χεριου!

ΦΤΟ εσυ συνεχισε στο ιδιο μοτιβο! Μην το βαζεις κατω! Οι μεγαλοι ευεργετες αναγνωριζονται μετα θανατον!

snok είπε...

Τα blogs δημιουργηθηκαν για αυτους που εχουν αποψη,προσεξτε μαγκες και μαγκιτισσες Α-Π-Ο-Ψ-Η.ΕΧΟΥΝ.
Εστω και αν ειναι λανθασμενη.Εχουν ομως.Και αυτο ειναι το θεμα.Τα blogs πειραζουν γιατι ειναι προιοντα σκεψης και οχι απλως καταναλωτισμου.
Δεν ειναι αμερικλανια.Και ουτε προκειται να γινει.
Αντικατοπτριζουν την εξελιξη των κοινωνιων.
Οι κοινωνιες απο εκει που ηταν στατικες γινονται δυναμικες.Οχι τοσο στην εξελιξη αλλα κυριως στην ενεργοποιηση των πολιτων.Πλεον οι πολιτες αυτο-οργανωνονται ειτε το θελουν μερικοι ειτε οχι.Παιρνουν την κατασταση στα χερια τους,και οτι γινει.
Οδηγουμαστε στην αυτονομηση των κοινωνιων.
Και τα blogs ειναι μερος αυτης της επαναστασης...

ο φιλος του οικονομου είπε...

@Εξύμνος: (Οχι ρε γαμώτο, που μας κατάλαβαν)

Έτσι σε θέλω ρε... πές το καθαρά...
"Έκανες αυτό το ποστ επειδή δεν σταυρώνεις κόμεντ" έτσι θέλω να το πεις...

Τώρα πραγματικά αισθάνομαι καλύτερα. Πίστευα οτι δεν θα υπάρξει ούτε ένας σοβαρός άνθρωπος να μου την πει.

Άντε και οι υπόλοιποι... και πιο άμεσα... στον ξενώνα δεν χωράνε αναστολές...

@snok: Το ξανάπαμε hold your horses... μην μαζεύεις τα blog σε ένα.... Ανάμεσα στο blog του inaro πχ(plagal.blogspot.com και plagal.wordpress.com) και στον ξενώνα υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές. Το πρώτο είναι blog χρήσιμο στην κοινωνία και επιτελεί κάποια από όσα αναφέρεις. Ο ξενώνας καμία φιλοδοξία αφύπνισης, οργάνωσης, ενεργοποίησης, αλλαγής, αυτονόμησης δεν είχε ούτε έχει. Απλά γράφω ότι, σαρκαστική κατά προτίμηση, μαλακία μου κατέβει. Δεν μπορείς λοιπόν να βάζεις τα δύο στο ίδιο τσουβάλι.

Το να λες οτι τα blog αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη της κοινωνίας... και δίνουν δυναμική στην κοινωνία είναι σαν να λες οτι ανατρέπω το κατεστημένο με γονική συναίνεση. Μόνο εγώ εδώ μέσα ξέρω οτι ο ξενώνας στεγάζεται στην google?

Δυναμική δίνουν οι απεργίες, δυναμική δίνουν οι πορείες... όχι οι φωνές από το πληκτρολόγιο. Που όπως είπα ποικοίλουν από το "γιατί μας κλέβουν την σύνταξη" μέχρι το "γιατί αργεί ο Miura".

DRN 06 είπε...

Πολύ σωστός ο ΦΤΟ αλλά και ο eximnos. Το μπλογκ σου είναι ένα κλειστό κλαμπ μιας απόκρυφης ελίτ...
Άσε τους όχλους να μαζεύονται όπου αλλού θέλουν...