Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

πλαίσιο που επιστρέφει void.


Αυτό το πλαίσιο υπερψηφίστηκε από 200+ φοιτητές και "πήρε" την ΓΣ που έγινε Τρίτη 27/5/08 στην σχολή μου.

Κατ αρχάς να δώσω τα συγχαρητήριά μου στα παιδιά που το έφτιαξαν γιατί πράγματι είναι ένα επίτευγμα αντάξιο φτασμένου μηχανικού και μαθηματικού. Η διαχείρηση του χώρου είναι εκπληκτική και η παράθεση των ιδεών και τις επιχειρηματολογίας λιτή και απέριττη. Πραγματικά μπράβο σας που καταφέρατε να διατυπώσετε σε τόσο λίγο χώρο τον ορισμό του κενού.

Το διαβάζω ξανά και ξανά και δεν μπορώ να βγάλω ένα δράμι πολιτικό λόγο, ένα γραμμάριο πρότασης ή επίχειρήματος. Δεν μπορώ. Η ΔΑΠ όταν κατεβάζει πλαίσιο λέει οτι θέλω να μείνει ανοιχτή η σχολή γιατί συμφωνώ με τον Ν.Π. Και δεν θεωρώ οτι πρέπει να αντισταθούμε. Η ΑΝΑΦΗ(ΕΑΑΚ) όταν κατεβάζει πλαίσιο κατάληψης λέει οτι θεωρώ ως μέσο αντίστασης στον Ν.Π. με τον οποίο διαφωνώ ολοκληρωτικά την κατάληψη. Εσείς λέτε θέλω να μείνει ανοιχτή η σχολή "γιατί έτσι μου";

Όλο αυτό το σκηνικό και η κινητοποίηση με κατάληψη ή χωρίς έχει αφορμή τον Ν.Π. Εσάς ποιά είναι η θέση σας γι αυτό; Συμφωνείτε; Αν συμφωνείτε γιατί να μην ψηφίσω ΔΑΠ; Διαφωνείτε; Αν διαφωνείτε τι κάνετε γι αυτό; Το πλαίσιο δεν προτείνει καμία εναλλακτική πρόταση δράσης αντί για κατάληψη. Και το μέτρο που λέτε για τις αναπληρώσεις εργαστηρίων είναι τουλάχιστον αστείο να το θεωρήσει κανείς "κάλεσμα των φοιτητών για αγώνα" μιας και δεν προτείνει καμία συλλογική δράση. Λέει απλά οτι όποιος θέλει να πάει να κατέβει μόνος του πορεία, θα του κάνουμε την χάρη. Ούτε τοποθέτηση του συλλόγου για οποιοδήποτε θέμα που τον επηρεάζει ούτε συμμετοχή ως σύλλογος πουθενά.

Μα έτσι κι αλλιώς κανείς δεν θα με κλείδωνε σπίτι μου να μην με αφήσει να κατέβω στην πορεία. Τι θέλετε λοιπόν να μου πείτε;

Διαβάζω ξαναδιαβάζω... και το μόνο που μου μένει στο μυαλό είναι:
"Δεν μας ενδιαφέρει τιποτα άλλο από το να βγάλουμε ο καθένας μας την σχολή γρήγορα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνουμε η γενιά των 700 ευρώ."

Και ντάξει υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ούτε πάσα στο βόλεϋ δεν θα έδιναν αν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα για πάρτυ τους. Αλλά 200 και βάλε;


Είναι δυνατόν 200 και βάλε άτομα να μην αντιλαμβάνονται οτι ο καθένας μόνος του το περισσότερο που μπορεί να κάνει είναι να πέσει βολικά στην παγίδα που είναι στημένη από επιχειρήσεις, κράτος και λοιπά συμφέροντα για να τον απομοιζούν μια ζωή. Αμ το βλέπουν, το βλέπουν μια χαρά. Αλλά υπολογίζουν οτι θα πιάσουν μια θέση λίγο μακρύτερα από το βούρκο που θα είναι πεσμένοι οι άλλοι. Το υπολογίσουν όμως και οι 200 ξεχωριστά. Αλλά οι θέσεις μακριά από το βούρκο δεν είναι ούτε 10 αναλογικά. Ετοιμαστείτε για λασπομαχία αδέρφια.

H αντικατάληψη δεν είναι θέση. Κατηγορείτε συνέχεια τις παρατάξεις οτι επιδεικνύουν στείρα άρνηση προς τα πάντα και δεν προβάλλουν θέσεις. Αν αυτό το πλαίσιο δεν είναι στείρα αρνηση τότε τι είναι; Αν το πείτε πρόταση πάντως θα ήθελα να μου το αιτιολογίσετε κιόλας. Αιτιολογώ σημαίνει "λέω γιατί κάνω ή δεν κάνω κάτι". Ναι, αυτό που λείπει από το πλαίσιο λεω.

Για να τελειώνω με αυτή την υπόθεση. Ούτε γω είμαι υπέρ της κατάληψης. Αλλά αυτό το τίποτα που ψηφίστηκε, και δεν ψηφίστηκε από μόνο του. Διακόσιοι συνάδελφοι μου σήκωσαν το χέρι τους και είπαν "Ναι ψηφίζω το τίποτα" και με αυτό τον τρόπο μου έδειξαν οτι τους νοιάζει μόνο η πάρτη τους, ούτε η σχολή ούτε η Παιδεία. Αυτό το τίποτα θα μπορούσε να γίνει κάτι αν συνδυαζόταν με ένα αγωνιστικό πλαίσιο που θα είχε ως ένδειξη υπευθυνότητας το άνοιγμα της σχολής. Τότε μάλιστα, τότε είναι κάτι. Αλλά νομιμοποιήση από μένα, και καλά οτι συνέβαλα στον διάλογο για την διαμόρφωση του κενού δεν θα πάρετε. Γι αυτό μην διανοηθείτε να με ξανακαλέσετε.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η γενική συνέλευση μιας σχολής δεν είναι κατ' ανάγκη πεδίο αυστηρά πολιτικής αντιπαράθεσης (άλλο αν έχει ταυτιστεί μ' αυτό λόγω της χρόνιας κομματοσκυλοποίησης των πανεπιστημιακών χώρων). Μια γενική συνέλευση μιας σχολής είναι πρωτίστως ένα συλλογικό δημοκρατικό όργανο που παίρνει αποφάσεις για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των φοιτητών σύμφωνα με τα "θέλω" τους και τα συμφέροντά τους.

Στην εν λόγω γενική συνέλευση αποφασίστηκε ότι η πλειοψηφία των φοιτητών είναι παρτάκηδες που κοιτάνε αυστηρά το συμφέρον τους ανυπομονώντας να γίνουν οι γενιά των 700 ευρώ. Εφ όσον, αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα που αναδείχτηκε μέσα από διαφανείς διαδικασίες, δε βλέπω κάτι μεμπτό σ΄ αυτό. Επιπρόσθετα, δε βλέπω το λόγο να μην έχει το δικαίωμα κάποιος ή να πρέπει κατ' ανάγκη να κριτικάρεται αρνητικά ως απολιτίκ, να εκφράσει τη γνώμη του χωρίς κομματικές ή πολιτικές αποχρώσεις για κάτι που τον αφορά στην παρούσα φάση και με την ιδιότητα του φοιτητή. Γιατί πρέπει κατ' ανάγκη να τυλιχτεί με έναν πολιτικό μανδύα όταν τα ενδιαφέροντά του είναι εντελώς διαφορετικά και στην τελική ποιος είναι ο καθ' ένας από μας για να υποδείξει στον άλλον τι πρέπει να τον αφορά και σε τι βαθμό. Υπ' αυτήν την έννοια θεωρώ πως μπορεί και πρέπει να έχει κάθε φοιτητής το δικαίωμα να κατεβάζει πλαίσιο ακόμα και για το αν οι τυρόπιτες στο κυλικείο θα είναι στρογγυλές ή τετράγωνες.

Το να το κριτικάρει κάποιος είναι κι αυτό θεμιτό βέβαια, αλλά παράλληλα είναι ισοδύναμο με το να κριτικάρεις τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που μια ζωή έχει παράπονα κι όταν μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια έχει την ευκαιρία να πει κι αυτός τη γνώμη του πάει και ξαναψηφίζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ποσοστό 80%. Νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

Και προσοχή, η πολλή πολιτική τυφλώνει...

snok είπε...

Μάλλον στον ξενώνα του Μέρφι έχουν καταφθάσει κάτι έγγραφα.
Μήπως θα μπορούσε ο οικονόμος έτσι να τα δώσει στη δημοσιότητα και όπου αλλού κρίνει αυτός έτσι ώστε να μάθουν όσα περισσότερα άτομα γίνεται κάποια πράγματα.
Όσο για το πλαίσιο ένα έχω να πω:ΟΤΙ ΦΑΜΕ ΟΤΙ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΜΑΣ.
Επίσης αν γίνεται ο οικονόμος να βρει το τραγούδι "ο ΚΥΡ ΠΑΝΤΕΛΗΣ".Ταιριάζει γάντι εδώ.

ο φιλος του οικονομου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ο φιλος του οικονομου είπε...

@zbutsam: Γι αυτά που λες στην πρώτη παράγραφο συμφωνώ. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

Η απολιτίκ στάση, παρότι φαίνεται, ποτέ δεν είναι απολίτικη. Εξυπηρετεί κάθε φορά όποιον έχει τα μέσα να επιβάλλει την δική του πολιτική(στην περίπτωση αυτή την Κυβέρνηση) μιας και δεν προτίθεται να προβάλλει αντίσταση σε τίποτα ή να προτείνει κάτι. Από αυτή την σκοπιά φυσικά και μπορεί (και κατ εμέ πρέπει) να δεχτεί αρνητική κριτική όποιος είναι απολιτίκ. Για τον λόγο και μόνο οτι γίνεται κάθε φορά υποχείριο των κρατούντων.
Στην κατανόηση του απο πάνω ίσως σε βοηθήσει αυτό
το ποστ του inaro

Έτσι το ενδιαφέρον σου να κάνεις μάθημα at all costs. Γίνεται άμεσα πολιτικό όταν για να εξυπηρετηθεί αφήνει ένα ολόκληρο νομοσχέδιο, με το οποίο πολλά από τα παιδιά που το έφτιαξαν(το πλαίσιο) λένε οτι αντιτίθενται, αφήνεται συλλογικά αναπάντητο. savy?

Τελικά έκανα λάθος όταν είπα οτι το πλαίσιο αυτό δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο. Είδες τι βγαίνει με μια δεύτερη ματιά;

Επιχειρήματα όμως του λείπουν ακόμα γιατί μπορώ να κατεβάσω πλαίσιο για κυβικές τυρόπιτες, δικαίωμά μου είναι, αν καταθέσω και ΓΙΑΤΙ τις θέλω έτσι; Εκεί θέλει δουλειά ακόμα παιδιά... εγώ πιστεύω όμως οτι μπορείτε να με ξανακαταπλήξετε.

Τέλος μια παραχώρηση για τους 200 συναδέλφους που γράψανε τους υπόλοιπους zbutsan τους. Εγώ δεν θέλω να γίνω διευθυντής. Χαλαρώστε λίγο τον ανταγωνισμό τώρα.

Μέχρι τώρα τα μαλλιά μου έχω χάσει, και μου έχουν πέσει τα αυτιά. Λες να μου βγουν και τα μάτια;

@snok: Πρόεδρε το τραγούδι φοβερό και αφιερωμένο. Γιατί δεν κάνεις κι εσύ ένα πλαίσιο. Μπορείς.