Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Αντίθεση...

Αντίθεση

Τί είναι η αντίθεση;
Για κάθε τι θετικό υπάρχει κάτι αρνητικό.
Το πολύ έχει ως αντίθετο το λίγο.
Το ψηλό, το κοντό.
Αντίθεση είναι μια διάκριση που έχει δύο θέσεις. Χρησιμοποιεί ένα μόνο μέτρο και τοποθετεί τα πάντα εκατέρωθέν του ανάλογα με την συγκρισή τους με αυτό.


Στην ζωή μας χρειαζόμαστε την αντίθεση. Πρέπει να διαχωρίζουμε καθημερινά χιλιάδες αντικείμενα σε αποδεκτά ή μη ανάλογα με κάποιο μέτρο.
Η αντίθεση είναι βασική διαδιασία


Για να μετρήσει ένα γκολ η μπάλα πρέπει να περάσει την γραμμή του τέρματος. Αν το κάνει είναι γκολ, αν όχι δεν είναι. Δεν υπάρχει πολύ γκολ ή λίγο άουτ.
Η αντίθεση δεν εμπεριέχει διαβαθμίσεις


Η ζωή είναι ένα σύνολο από ενέργειες. Κάθε ενέργεια έχει συνέπειες και κατ επέταση κάθε ενέργεια είναι καλή ή κακή. Αποδεκτή ή μη αποδεκτή. Χρήσιμη ή άχρηστη.
Η αντίθεση ενέχει και ενέχεται στην ζωή.


Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα σύνολο συναισθημάτων, σκέψεων και πράξεων. Τα τρία συμπλέκονται και σχηματίζουν μια ενέργεια η οποία βγαίνει προς τα έξω. Αυτή η ενέργεια διαμορφώνει την διαπροσωπική σχέση. Αυτή η ενέργεια είναι σωστή ή λάθος.
Η αντίθεση διέπει τις σχέσεις.


Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι πράξεις πάντοτε συγκρούονται με άλλα συναισθήματα, σκέψεις και πράξεις. Οι ενέργειες συγκρούονται. Σε μια σύγκρουση υπάρχει νικητής και ηττημένος.
Η αντίθεση με βάση το αποτέλεσμα της σύγκρουσης καθορίζει την διάκριση κάθε ενέργειας σε σωστή ή λάθος.


Κάθε άνθρωπος εκτελεί έναν αριθμό ενεργειών. Κάθε μια από αυτές είναι σωστή ή λάθος. Συνολικά είτε οι σωστές είναι περισσότερες, είτε οι λάθος. Με την πρώτη περίπτωση ορίζουμε τον Σίγμα άνθρωπο και με την δεύτερη τον Λάμδα άνθρωπο.
Η αντίθεση διακρίνει τους ανθρώπους.


Οι διαπροσωπικές σχέσεις δημιουργούν την ευτυχία. Οι ενέργειες καθορίζουν την έκβαση μιας σχέσης. Οι άνθρωποι Σίγμα κάνουν περισσότερες σωστές ενέργειες από τους ανθρώπους Λάμδα.
Άρα οι άνθρωποι Σίγμα είναι πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους Λάμδα.


Ο χοντρός και ο Λιγνός συνυπήρχαν στην σκηνή και μαζί έφτιαχναν ένα κλασικό κωμικό δίδυμο. Η κωμικότητα εν πολλοίς έγκειτω στην συνύπαρξη δύο διαχωρισμένων από την διαδικασία της αντίθεσης μερών.


Υπάρχουν άνθρωποι ευτυχισμένοι και άνθρωποι δυστυχισμένοι. Όλοι τους όμως καλούνται να συνυπάρξουν. Η συνύπαρξη αυτή δημιουργεί μια επι γης σατιρική κωμωδία για την οποία εάν ερωτηθούμε, ως αντικείμενά της, απαντάμε γραφικά "Η σάτιρα δεν έχει όρια και πρέπει να μαθαίνουμε από αυτή και να βελτιωνόμαστε".

4 σχόλια:

Tzeve είπε...

αντίθεση είναι αυτά που λες...με την ηλικία σου...

αν και διαφωνώ με τους ευτυχισμένους και δυστυχισμένους...δε πιστεύω οτι οι άνθρωποι χωρίζονται σε αυτές τις κατηγορίες...ευτυχία και δυστυχία έρχονται σαν στιγμές..στην ζωή μας...το μέγεθος της κάθε μίας εξαρτάται από εμάς πρώτα απ'όλα...από τη ζωή...από τους άλλους...από τη φύση...

ο φιλος του οικονομου είπε...

δεν ισχυρίστηκα οτι υπάρχουν άνθρωποι μόνιμα ευτυχισμένοι και άλλο μόνιμα δυστυχείς. (Αν και βλέπω πως υπάρχουν επαγγελματίες νικητές και ηττημένοι)

Κάθε στιγμή όπως λες(η οποία μπορεί να οριστεί και ως περίοδος σε σύγκριση με πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα) υπάρχουν στον κόσμο άνθρωποι δυστυχισμένοι και ευχτυχισμένοι σε αναλογία που καθορίζεται από τις ενέργειές τους. Η συνύπαρξή τους είναι κωμική. Αργότερα οι ευτυχισμένοι ίσως γίνουν δυστυχείς και ταναπαλιν. Αλλά και πάλι θα είναι αστεία η συμβίωση.

Αντίθεση αποτελεί με την ηλικία μου το να έχω δώσει πανελλαδικές, να καλούμαι να γνωρίζω assembly, prolog και C, να ξυπνάω στις εξίμιση ενώ στην ηλικία μου ο οργανισμός μου χρειάζεται ύπνο και πολύ λιγότερο να αναζητώ το σωστό πρίσμα μέσα από το οποίο να βλέπω τον κόσμο.

Tzeve είπε...

assembly και c, μπορείς να μάθεις όποτε θες...

ο τρόπος που σκεφτόμαστε και τελικά ζούμε...είναι επικτητός ως ένα βαθμό...αλλά πιστεύω οτι πάνω απ'όλα είναι γονιδιακός...

όσον αφορά για τον ύπνο...κάνεις από νωρίς πρόβες...για το φανταριλίκι...αν και σε έχω δει οτι το ξενυχτάς...γράφοντας....

οπότε φταις και συ λίγο...

ο φιλος του οικονομου είπε...

ξενυχτάω γράφωντας τώρα...
Από Δευτέρα τα κεφάλια μέσα και 4 στις πέντε εργάσιμες έχω μάθημα στις 8 45...

εξίμηση ξυπνάω εφτά φεύγω οχτώμιση στην σχολή (αμα δεν έχει κίνηση κλπ)
εκει να δεις ξενύχτια.

Υπάρχει γενικά μια τάση να αποδίσουμε πολλά πράγματα στα γονίδια. Σε ένα βαθμό κάποιες συμπεριφορές είναι γονιδιακές αλλά πιστεύω οτι σκόπιμα ο γονιδιακός παράγοντας υπερτονίζεται σήμερα (και ας τσακωνόμουνα με τους φιλολόγους μου υπερασπιζόμενος την επιρροή των γονιδίων)

Αποδίδουμε την εξυπνάδα στα γονίδια, την κοινωνικότητα στα γονίδια και πρόσφατα την επιθετικπότητα στα γονίδια.

Χωρίς να αρνοουμαι οτι σημαντικό ρόλο παίζουν και αυτά θεωρώ οτι σκόπιμα υποβιβάζουμε τον ρόλο του περιβάλλοντος, των γονιών και της κοινωνίας σε όλα αυτά.

Δεν ξέρω για τα γονίδια του Μόγλη αλλά σε οποιοδήποτε IQ τεστ θα πάτωνε. Να κοινωνικοποιηθεί δεν μπορούσε και ήταν και επιθετικός.

Αν δεχόμασταν τον ρόλο των παραπάνω αντί να κρυβόμαστε πίσω από κλωστές DNA θα έπρεπε να παραδεχτούνε οι "μεγάλοι" δηλαδή η γενιά που είναι τώρα μέσα στα πράγματα οτι τα σκάτωσε σε πολλούς τομείς και οτι δεν είναι διατεθημένη να ξοδέψει ούτε μια σταγόνα από την καλοπέρασή της για να τα φτιάξει.

Αν λοιπόν κάποιος είναι δυστυχισμένος η ευτυχής επιρεάζεται από τα γονίδιά του, από τον τρόπο που τον διαμόρφωσε το περιβάλλον του αλλά, πολύ σημαντικά και από το μέτρο κατάταξης που θέτει η κοινωνία.