Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Abandonware

Με μια γρήγορη ματιά στην wikipedia

Abandonware refers to computer software that is no longer sold or supported, or whose copyright ownership may be unclear for various reasons. While the term has been applied largely to older games, other classes of software are sometimes described as such.


Abandonware είναι και τα περισσότερα παιχνίδια που έπαιζα στο pc μικρός. Για τα περισσότερα θυμάμαι ακόμα απ' έξω κόλπα κωδικούς και πίστες. Άλλες εποχές τότε.

Υπήρχε το doofus, τo super frog, το lion king, τα lemmings(που έχω βρει πολλούς συνομήλικους που δεν τα έχουν καν ακουστά) το FIFA 95 (μιλάμε για τον πρόγονο της σημερινής σειράς από την EA, που μετά το FIFA 97 πήρε τα πάνω της) τα warcraft 1 και 2 (που ελάχιστοι κολλημένοι με το WOW σήμερα ξέρουν τις ρίζες αυτού του παιχνιδιού).

Και άλλα, το tomb raider 1 ξέρω γω και τα doom 1,2 τα οποία μετέπειτα έγιναν σειρές παιχνιδιών και ταινίες. Αλλά εγώ δεν τα πολυέπαιζα.

Πριν περίπου 4 χρόνια και ενώ τα είχα σχεδόν ξεχάσει έπεσαν στα χερια μου μερικά cd από τα late 80's και τα early 90's γεμάτα με βρωμιά και με την αιχμή της τεχνολογίας στον τομέα του gaming τότε. Δηλαδή τωρινά abandonware. Και αφού τα έπλυνα(με σαπούνι και νερό για να τρέξουν) ξεκίνησα να τα ψαχουλεύω.

Βρήκα μερικά πολύ αξιόλογα που δεν τα είχα παίξει όπως το KGB, το loom(για το οποίο ανακάλυψα και μια προσπάθεια μετάφρασης στα ελληνικά) ένα hero's quest που ήταν πολύ παλούκι για το μικρό μου πλέον μυαλό και φυσικά το μυθικό tyrian και τo θρυλικό krypton egg(ή kryptegg). Τα δύο τελευταία τα είχα υπ' όψιν μου από παλιά και με το χέρι στην καρδιά λέω οτι στο είδος τους είναι μέχρι σήμερα αξεπέραστα. Ιδιαίτερα για τους φάν του arkanoid και άλλων τέτοιων παιχνιδιών με ένα μπαλάκι που σπάει τούβλα αν δεν έχετε παίξει kryptegg δεν έχετε παίξει τπτ.

Σας δίνω εδώ και download link για να τα δοκιμάσετε.

tyrian 2000 (δεν διαφέρει πολύ από το πρωτότυπο)
kryptegg

Υγ: Αν τα πολλά λόγια είναι φτώχεια... τα πολλά link τι είναι?

4 σχόλια:

Tzeve είπε...

prince of persia...flashback...golden axe...sensible soccer...F19...χρυσή εποχή της δισκέτας

ο φιλος του οικονομου είπε...

Ωστέ έχεις παίξει κι εσύ το prince of persia το platform... ήξερα και εκεί κωδικούς για να πέφτεις αργά και να έχεις πολύ ζωή...

και το golden axe το έχω παίξει(πάντα με παρέα) αλλά ήταν από τα πρώτα στο είδος του και έχει ξεπεραστεί.

τα άλλα που λες δεν τα ξέρω...

Χρυσή εποχή όχι μόνο της γνωστής δισκέτας.. αλλά και αυτής

Tzeve είπε...

3 1/4 και 5 1/2 ιντσες...πρώτο pc 386 ibm με μνήμη 1024ΚΒ και σκληρο 20ΜΒ !!!!

prince megahit σου λέει κάτι...;;;

το flashback απλά δεν υπήρχε για την εποχή του...το καλύτερο action adventure...με σενάριο και σπαζοκεφαλιά που μένεις μαλ...

και τα γραφικά της εποχής μαμάγανε..

από εδώ αν θες...harmless 1,5 MB

το κατεβάζεις από...


http://www.download3k.com/DownloadLink1-GameFabrique-Flashback.html ...harmless 1,5 MB

ο φιλος του οικονομου είπε...

Τι 386 μου λες, σε τρώω, πρώτο pc το 1988(όταν και γεννήθηκα) turbo x χωρίς καθόλου σκληρό, μόνο με ram.... με οθόνη που είχε μόνο μαύρο και κίτρινο.

Έβαζες την πενταμισάιντση και φόρτωνες το λειτουργικό κάθε φορά πριν κάνεις οτιδήποτε.
Μετά από κάποια χρόνια του βάλαμε και σκληρό.

Κατά τα άλλα σε βλέπω πολύ μέσα στα πράγματα.

θα το παίξω το flashback...
Αλλά αν σ αρέσει το τρελό σενάριο και οι σπαζοκεφαλιές... για δοκίμασε το kgb. Τέσσερα χρόνια μου πήρε να το βγάλω.

κατεβάζεις εδώ