Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Κατόπιν αιτήσεως...

...του Μάνου, αξιότιμου σχολιαστού και δισχιλιοστού ένατου θύματος της καλοστημένης απάτης με τον Οικονόμου και τον Οικονόμο... ένα πόστ αφιερωμένο στις καταβολές της παπάρας και των λοιπών παραγώγων. Τυχούσες γνώσεις ψυχολογίας θα σας φανούν μάλλον άχρηστες, παρόλα αυτά μη σταματήσετε την μελέτη.


Τρείς διεκδικητές ερίζουν για την καταγωγή της λέξης και ιδού αυτοί

1) Στη μακρινή γη της Αιγύπτου, που για να μην λέμε ψέματα όταν αυτοί έχτιζαν πυραμίδες εμείς κρεμόμασταν απ' τα δέντρα, χιλιάδες χρόνια πριν καθιερωθεί παγκοσμίως η λατρεία του χρήματος πίστευαν σε άλλους παράλογους θεούς και φυσικά είχαν ένα μεγάλο ιερατείο που ισχυριζόταν οτι ήξερε τα πάντα και φλόμωνε τους Αιγυπτίους με μπούρδες περι μετα θάνατον ζωής και λαγούς με πετραχείλια. Από τους κληρικούς οι πιό φαφλατάδες και οι πρώτοι που κύρηταν τα παραπάνω ήταν οι παπάδες του Ρα. Έτσι όταν τελικά ξύπνησαν και οι Αιγύπτιοι, όποιος αναφερόταν στις παλιές αερολογίες των έλεγαν παπα-Ρα...

Αυτή η εκδοχή ήταν υπο αμφισβήτηση για πολλά χρόνια από τους επιστήμονες και ήμουν στο τσακ να μην την γράψω αλλά η υποψηφιότητα της Αιγύπτου ως μητέρας αυτής της λέξης αναζωπυρώθηκε έπειτα από νέα αρχαιολογικά ευρήματα που προέκυψαν μετά από ανασκαφές στις αποθήκες του μουσείου του Λονδίνου.

2)Πολλά χρόνια πριν, σε ένα απομακρυσμένο χωριό στα έγκατα του δάσους που σήμερα ονομάζεται Μέλανας Δρυμός και ανήκει στην χώρα που ακόμα προσφέρει καταφύγιο στον Χριστοφοράκο, μετά από έντονη καταδίωξη της άμαξάς του από ληστές ο βασιλιάς της Βαυαρίας καταφεύγει εξουθενωμένος στο μοναδικό πανδοχείο. Οι χωριανοί που φυσικά δεν είχαν δει ποτέ τον βασιλιά, γιατί το χωριό δεν έπιανε κρατική τηλεόραση, δεν γνώριζαν την ταυτότητά του, από την ενδυμασία του όμως και το σνομπ ύφος κατάλαβαν οτι επρόκειτο το δίχως άλλο για κάποιον σημαντικό. Χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα του ένευσαν να ανέβει τις σκάλες για το δωμάτιο και ο βασιλιάς δεν είχε τι άλλο να κάνει και ξεκίνησε. Λίγο όμως η κούραση, λίγο οτι είχε συνιθίσει να τον κουβαλάνε ο βασιλιάς στην μέση της σκάλας παραπάτησε. Ενθουσιασμένος από την πρωτόγνωρη αίσθηση της απώλειας της ισορροπίας θέλησε περιχαρής να το ανακοινώσει. Κουτρουβαλώντας λοιπόν φώναξε "παραπάτησα" ή μάλλον αυτό θέλησε γιατί το μόνο που ακούστηκε ήταν "παπαπαπαραπαπαραπα". Δυστυχώς αυτές ήταν και οι τελευταίες του λέξεις και στην βαυβαρική παράδοση η λέξη αυτή για πολλά χρόνια σήμαινε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η εκδοχή αυτή μπορεί να φαίνεται μάλλον απίθανη αλλά δεν είναι. Ο παραπάνω μύθος έχει περάσει από γενιά σε γενιά για πάνω από 450 χρόνια και παρά τις αλλαγές που έχει σίγουρα υποστεί έχει έναν σταθερό κεντρικό άξονα ο οποίος πρέπει να βασίζεται σε ένα αληθινό γεγονός.

3) Όταν ο Κωσταντίνος Καραμανλής βγήκε στο μπαλκόνι για να αναγγείλει την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το πλήθος από κάτω επιτέλους κατάλαβε. Ο λόγος που τόσο καιρό δεν τους άκουγε που έλεγαν οτι "δεν θέλουμε να μπουμε στην ΕΟΚ, αύξηση μισθών θέλουμε" ήταν οτι κατά την παραμονή του στην Γαλλία ο εθνάρχης είχε ξεχάσει πλέον να μιλα τα ελληνικά. Γι αυτό οι λίγοι γαλλομαθείς από κάτω προσπάθησαν να του επικοινωνήσουν την έλλειψη χρημάτων που είχαν στην μητρική του γλώσσα. Όταν λοιπόν βγήκε στο μπαλκόνι, στις ιαχές του πλήθους κυριαρχούσε ξανά και ξανά το σύνθημα "pas - παρ(γ)άς" δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση "δεν έχουμε λεφτά".

Ξέρω οτι ένα ψυχωτικό με τον εθνάρχη το χω, αλλά εθνάρχης είναι και αποπνέει εξουσία. Η εξουσία έλκει σαν το μέλι... ένθεν κα εκείθεν. Η εκδοχή αυτή δεν είναι πραγματική και δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Από το μυαλό μου την έβγαλα.

Ήθελα να γράψω και τέταρτη αλλά τέτοια ώρα το βράδυ και μετά απο πέντε και πλέον ώρες ψηφιακά και με αυτά που έγραψα χαρούμενος είμαι. Κάτι με Ιάπωνες και πάπαλα, που θα το πρόφεραν πάπαρα θα ήταν... τέσπα υγεία.

3 σχόλια:

μ είπε...

Ρωτάει ένας Κρητικός στο καφενείο τον πολυταξιδεμένο Σήφη που μόλις γύρισε από Παρίσι:
- Σήφη, μα πώς σκοτώθηκε τελικά η Νταϊάνα;
- Ένα θα σου πω μόνο Μανωλιό. Παπαράτσι.
- Ναι ε...
Γυρνάει λοιπόν ο Μανωλιός στους υπόλοιπους στο τραπέζι του:
- Ένα παιδιά σας λέω. Παραπάτησε.

Στην πρώτη σου παράγραφο συνδεέομαι με τον τίτλο του παπάρα όπως το γράφεις. Δεν ξέρω αν εννοείς κάτι, αλλά τέλος πάντων αναγνωρίζω την ιστορική σου γνώση που για άλλη μια φορά μας θάμπωσε. :PP

Προσωπικά ψηφίζω τον παπά-Ρα. Κάτι μου κάνει.

Φωτεινή Κανάκη είπε...

και γω με την εκδοχη του Παπα-Ρα είμαι!!

και το άλλο που λένε κατι γιαγιάδες "παπάρα" όταν ρίχνουν κομματάκια ψωμί μέσα στο γιαούρτι,γάλα...ποιός ξέρει απο πού βγήκε;;

:))Καλή Κυριακή!!!

ο φιλος του οικονομου είπε...

Μάνο εγώ το ήξερα με Λαρισαίο,
Παπαράτς -> Παραπάτς

Ξέρω γιατί προτιμάς την Αίγυπτο, γιατί εκεί οι μύγες είναι παχιές και έχουν εκδιώξει τα κουνούπια απ' τον Νείλο.

Μίου
Οι γιαγιάδες αυτό που τους λείπει σκέφτονται... ;)