Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Συμπυκνωμένη αλήθεια

Μ αρέσει να διαβάζω βιβλία... εκτός από αυτά της σχολής φυσικά...

Ο γραπτός λόγος που σε χίλια πράγματα υστερεί του τηλεοπτικού έχει γνωρίσματα που πάντοτε εκτιμούσα και σπανίζουν όλο και περισσότερο. Είναι συμπυκνωμένος και ελέυθερος...

Τα μετρημένα λόγια που διαβάζει ένας παρουσιαστής ειδήσεων το μόνο που κάνουν είναι να φωτογραφίζουν... όχι να ζωγραφίζουν... την είδηση και με δεύτερη σκέψη είναι μάλλον φλυαρία. Μια φλυαρία η οποία θα εμφανιστεί σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις όταν αργότερα η κακόμοιρη είδηση θα τύχει διαστροφής από μύριους και έναν, αγνώστου πεδίου ικανοτήτων, παρα μόνο στην φλυαρία ειδικούς.

Η κινηματογραφική "ατάκα", πλησιάζει περισσότερο αλλά αναγκαστικά περιορίζεται σε μέγεθος και χρόνο που αποδίδονται στον θεατή για να την επεξεργαστεί. Συγκρούεται με την επιταγή του ακριβού χρόνου που πετά και δυστυχώς χάνει την μάχη.

Στο βιβλίο ευτυχώς κανένας από τους παραπάνω περιορισμούς δεν υπάρχει, ο συγγραφέας έχει την ελευθερία να γράψει όπως σκέφτεται ή φαντάζεται χωρίς η πραγματικότητα να αποτελεί απαραίτητα μέτρο. Κάθε κομμάτι της εμπειρίας του, που ο ίδιος δεν φοβάται να αποκαλύψει, μπορεί να αποτυπωθεί στο χαρτί. Κατι που γίνεται απολαυστικό όταν ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει τόση εμπειρία που αυτή έχει γίνει κλειδί και σε μια τέτοια μορφή θα βγει και στο βιβλίο.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την στιγμή που κάποιο τέτοιο κλειδί βρίσκει και ξεκλειδώνει την κατάλληλη σχισμή. Σε μια στιγμή το μυαλό τρέχει και συνδέει ασυνάρτητες σκέψεις και βιώματα, τα πάντα στοιχίζονται και αποκτούν εξήγηση. Με μια λέξη ξέρεις οτι αυτό που διάβασες δεν ήταν τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από την αλήθεια.

Το παρακάτω είναι από το βιβλίο "Ο ανύπαρκτος ιππότης" του Ίταλο Καλβίνο

"Είμαι εδώ, νέος, γεμάτος έρωτα, πως είναι δυνατόν ο έρωτας μου να μην της αρέσει, τι θέλει τέλος πάντων εκείνη και δεν με παίρνει, και δεν μ' αγαπάει, τι παραπάνω μπορεί να θέλει από εκείνο που εγώ νιώθω οτι μπορώ και οφείλω να της προσφέρω;" κι έτσι χτυπιέται και παραλογίζεται, και κάποια στιγμη ο έρωτας για κείνη γίνεται έρωτας και για τον ίδιο, για τον ίδιο που είναι ερωτευμένος με κείνη, είναι έρωτας για κείνο που θα μπορούσαν να είναι οι δυό τους και δεν είναι.

13 σχόλια:

ο διχοτομημένος υποκόμης είπε...

Όχι μόνο έφτασε η παραγγελιά λοιπόν, αλλά το διάβασες κιόλας! Τόσες εικόνες, φαντασία, νοήματα, χαρακτήρες κτλ. και να διασκεδάζεις κι από πάνω είναι σπάνιο, πως να το κάνουμε! Επειδή, ναι πρέπει να το παραδεχτώ, συμφωνώ και με όοολα τα παραπάνω, θα κοιμηθώ ήσυχος, ξέροντας ότι για μία και μοναδική φορά δεν προκάλεσα την οργή του Μέρφυ!

Miou-Popofotitsa είπε...

@διχοτομημένος υποκόμης

το όνομά σου μου υπενθύμισε για την παράσταση που θέλω να δω με τίτλο*ο διχοτομημένος υποκόμης*!να είσαι καλά!!:)

@φτο

έπιασες βυθό...βγες λίγο στην επιφάνεια με τους ιππότες των Monty Python!!!:)

ο φιλος του οικονομου είπε...

Ατζιλούλφε... η οργή του μέρφυ προβληματίζεται όταν λες οτι συμφωνείς με όοολα τα παραπάνω.
Συμφωνείς και με το "εκτός από αυτά της σχολής φυσικά..." και με το "ιδονται στον θεατή για να την επεξερ";;;

(btw το σελίμπιπα τσιτεριορε το μεταφράζουν Εντεύθεν Σελίμπια...)

Μετά το πέρας της εξεταστικής θα διαβάσω και τα άλλα δύο βιβλία...

@Μίου
Δέξου αυτή την αφιέρωση

We're Knights of the Round Table.
We dance whene'er we're able.
We do routines and chorus scenes
With footwork impeccable.
We dine well here in Camelot.
We eat ham and jam and spam a lot.
We're Knights of the Round Table.
Our shows are formidable,
But many times we're given rhymes
That are quite unsingable.
We're opera mad in Camelot.
We sing from the diaphragm a lot.

In war we're tough and able,
Quite indefatigable.
Between our quests we sequin vests and impersonate Clark Gable.
It's a busy life in Camelot.

I have to push the pram a lot.

Miou-Popofotitsa είπε...

Καλά...αυτή είναι η αγαπημένη μου σκηνή(και πόσες άλλες :))..) με τα ηχητικά των αλόγων από αυτά τα τάκα τούκα με τα χέρια!!!!


Σε ευχαριστώ!!!!!!Τους λατρεύω τρελά!!!!!!!!!!


να περάσεις όμορφα και πολλά χαμόγελα!!!!


*χαχαχα πόσα θαυμαστικά έβαλα??!!!

Agilulfo είπε...

Φίλε του οικονόμου, πές της αγαπητής να μην προβληματίζεται καθόλου! Καταρχάς δεν αναφέρεσαι σε κάποια συγκεκριμένη σχολή (αυτό ήταν εύκολο). Τώρα όσ αφο το ίδονται στον θεατή για να την επεξερ προφ ίναι αυτονό όπ καταλα ω τη θέσε ου α χα αρχι τι αφωνίες ου θότι ο ματόγραφος αθέτει περισσ έσα (οπτοακου) λά τά ό θιά ψη αι διαλ λαβα ν μεγά θεια υ βόταν σω απ ς ξεις. Γαμ κτρολόγιο άλι λασε.

Μίου (ωχ έφτιαξε πάλι) θα έχει πολύ ενδιαφέρων, να την δεις! Και να πάρεις και τις φίλες σου μαζί να έχουμε κόσμο (πέτυχε η έμμεση διαφήμιση, χεχε)

Miou-Popofotitsa είπε...

@Διχοτομημένος υποκόμης

Μου λες:
Μίου (ωχ έφτιαξε πάλι) θα έχει πολύ ενδιαφέρων, να την δεις! Και να πάρεις και τις φίλες σου μαζί να έχουμε κόσμο (πέτυχε η έμμεση διαφήμιση, χεχε)

...μετά από ώρα κατάλαβα τί έφτιαξε...οκ!!Πάμε παρακάτω!!

ναι, τόσο καιρό σκέφτομαι να έρθω με φίλες ίσως δύο τελικά να πάμε ή να έρθουμε!!Δεν ξέρω αν κάνεις πλάκα...αν ναι πετυχημένη!!:)Αν όχι και είσαι στο τρελό γκρουπάκι της παράστασης ,ετοίμασε αυτόγραφα!!:)

Κι ακόμη, κράτησε τις θέσεις τις μπροστά,είμαι φτο*φίλη και μιας που βρήκα μέσον ζητάω χάρες!!!

Agilulfo είπε...

Καλή μου Μίου, δυστυχώς πλάκα έκανα! Έτυχε ο Ατζιλούλφο να είναι ο ήρωας του ανύπαρκτου ιππότη, του βιβλίου που αναφέρει ο φίλος του οικονόμου, και που είναι του ίδιου συγγραφέα με τον διχοτομημένο ιποκόμη, που έκανε θεατρική μεταφορά ένα τρελό γκρουπάκι και θες να δεις με τις φίλες σου:)))

Miou είπε...

Πετυχημένη πάντως η ατάκα σχετική με την διαφήμιση!!Ζήτα ποσοστά!!:))

Τέλεια!!Αύριο θα πάω μια βόλτα σε βιβλιοπωλείο να βρω το βιβλίο του Διχοτομημένου Υποκόμη!!:)Και όταν είναι πάμε και στην παράσταση!!

Και κρίμα που δεν είσαι στο γκρουπ της παράστασης...Είπα να έχω έναν διάσημο φίλο παραπάνω!!Σε πειράζω!!Δεν είμαι καθόλου από τα άτομα που ζητάνε αυτόγραφο...!!

Ευχαριστώ που έγινες εικονάκι στα προσωπάκια δεξιά...χαχα!!

Καλό βράδυ Ατζιλούλφε*!!

*δύσκολο αλλά έχει πολλά λ και είναι τραγουδιστό κάπως!!

Miou είπε...

xaxaxa έχω θέμα με προσανατολισμό...αριστερά είναι τα εικονάκια!!!χαχαχα!!!

χαιρετώ και σένα και τον φτο!!!

ο φιλος του οικονομου είπε...

Μίου η δική μου αγαπημένη σκηνή είναι αυτή έβλεπα την ταινία με δύο φίλους και όταν πετάχτηκε από το πουθενά ο Lancelot πεταχτήκαμε κι εμείς πίσω από τα γέλια και αναποδογύρισε ο καναπές...

Δεν ταιριάζει στον Ατζιλούλφο Έμο Μπερτραντίνο των Γκουλντιβέρνι και των Άλλων του Κομπεντράζ και Σούρα, ιππότη της Εντεύθεν Σελίμπιας και του Φέτς να μιλάει με μισόλογα (κυριολεκτικά). Χάλασε το πληκτρολογιο;;;;;
Εγώ νόμιζα οτι ήσουν ένα πληκτρολόγιο που λειτουργούσε απλά και μόνο με την δύναμη της θέλησης χεχεχε.

Πλάκα πλάκα ο σύγχρονος ιντερνετικός Ατζιλούλφο κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είναι;

το χαλασμένο πληκτρολόγιο είπε...

show no mercy! :))))

Miou-Popofotitsa είπε...

Δεν ξέρω τι έπαθε άλλα μου κολλάει το γιουτιουμπάκι και δεν ανοίγει με τίποτα...

θα είναι σίγουρο τρελό!!!!και μ'αρέσει!!!!!:))μη δω τρελό γενικά...τρελαίνομαι πιο πολύ!!!

Όταν τα καταφέρει το βιντεάκι και ανοίξει και το δω, σου λέω!!

Ευχαριστώ!!!

Να περνάς όμορφα!!!

Miou-Popofotitsa είπε...

Κορυφαίο!!!!!!χαχαχα ναι το ξέρω!!!!:))τι παρακμή ο τύπος ο ξανθός!!!:))