Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ο Σγουρομάλλης

Κάθισα και ξαναείδα, είναι που είναι επίκαιρο, το μάθε παιδί μου γράμματα.
Στο λίνκ μιλάει ο σγουρομάλης και λέει το γνωστό

6 χρόνια στο δημοτικό
6 χρόνια στο γυμνάσιο
6 χρόνια στο πολυτεχνείο
6 χρόνια στο εξωτερικό

Σήμερα συζήταγα με ένα παιδί "τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε". Τι θα κάνουμε όταν ο Σατανάς δεχτεί τις ψυχές μας σαν αντάλλαγμα για το πτυχίο και το κορνιζάρουμε στον τοίχο να το βλέπει ο παππούς.

(Του αξίζει του παππού να το βλέπει γιατί είναι ο μόνος που ξέρω ο οποίος, εν τη αγνοία του, νομίζει οτι οι μηχανικοί και οι γιατροί είναι χρήσιμοι άνθρωποι. Ας το βλέπει λοιπόν να χαίρεται, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα)

Η συζήτηση ξεκίνησε από το οτι οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις πάνε πίσω -χρονικά- τις σπουδές και πως με αυτό τον τρόπο χάνονται πολύτιμα χρόνια*. Υποστήριζε το παιδί οτι όσο είσαι φοιτητής, είσαι ρε παιδί μου φοιτητής, σκοπός σου είναι να τελειώσεις και αφού τελειώσεις μπορείς μετά να κάνεις και κινητοποιήσεις και να διεκδικήσεις ότι θες.

Εμένα στο μυαλό μου ο σγουρομάλλης έλεγε

6 χρόνια στο δημοτικό
6 χρόνια στο γυμνάσιο
6 χρόνια στο πολυτεχνείο

και μετά έλεγε πάλι

6 χρόνια στο δημοτικό
6 χρόνια στο γυμνάσιο
5 χρόνια στο πολυτεχνείο

Spot the difference

Έχετε δει κυνοδρομίες;


Τελείωσε το λύκειο και μετά θα έχεις τον χρόνο να κάνεις οτι θέλεις (Οποιός δεν το έχει ακούσει αυτό κερδίζει ένα Σαββατοκύριακο σε ένα δυάρι στου Ζωγράφου). Τελείωσε το πανεπιστήμιο και μετά θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις ότι θέλεις. Βρες δουλειά και μετά θα έχεις την αυτονομία να κάνεις ότι θέλεις... (Όποιος πιστεύει οτι εδώ τελειώνει και μετά δεν έχει κερδίζει και την υπόλοιπη βδομάδα)

Το δόλωμα στο παραπάνω βίντεο αυτό γράφει πάνω.


Δεν απαντήσαμε όμως την ερώτηση. Τι θες να κάνεις όταν μεγαλώσεις;

Θέλω να σταματήσω να κυνηγάω το δόλωμα. Θέλω να ζω με αξιοπρέπεια χωρίς ίχνος πολυτέλειας και να αποφασίζω εγώ προς τα που θα εξελίξω τον εαυτό μου όπως γουστάρω και αγαπάω. Όχι αυτός που τραβάει το σκοινί.

Παρακάτω στην ταινία ο σγουρομάλης λέει

6 χρόνια στο δημοτικό
6 χρόνια στο γυμνάσιο
6 χρόνια στο πολυτεχνείο
6 χρόνια στο εξωτερικό
και 6 χρόνια άνεργος!

Εγώ γι αυτό κατεβαίνω στον δρόμο, για να μην γίνω ο επόμενος σγουρομάλλης (και δεν ξέρω και τάβλι καλό)


*80% ψέμα... Το πολυτεχνείο το τελειώνεις όταν αποφασίσεις να το τελειώσεις. Ήσασταν n άτομα στο ίδιος έτος. Ότι κωλύματα αντιμετώπισαν αυτοί τα ίδια αντιμετώπισες κι εσύ. Και όμως κάποιο θα τελειώσουν στα 5 κάποιοι στα 6 και κάποιοι στα 7 χρόνια. No matter what you do.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ομολογώ ότι προβληματίστηκα πάρα πολύ του τι να γράψω.Αφήνω τον συνονόματο Γεώργιο Καραϊσκάκη να απαντήσει για μένα:
Ο Μαχμούτ Πασάς προτού τους πολεμήσει(τους οπλαρχηγούς) έστειλε επιστολή στους καπετάνιους του Ασπροποτάμου με την οποία ζητούσε να συνθηκολογήσουν για να αποφευχθεί η αιματοχυσία.
Ο Καραϊσκάκης του απαντά με μνημειώδη λακωνική απάντηση:<<Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί,λέγεις να προσκυνήσω.Κι εγώ πασά μου ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιο,κι αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω,κι αν έλθεις καταπάνω μου,ευθύς να πολεμήσω.>>
Είναι δύσκολα τα πράγματα,αλλά τι θα κάνουμε τώρα;;Σταυροχεριαζόμαστε και πάμε ανευ όρων σε νέες "Βάρκιζες";;

Ανώνυμος είπε...

Σε όλη τη ζωή μας λές ότι κυνηγάμε ένα κόκκαλο. (δημονικό, γυμνάσιο, σχολή, δουλειά κ.τ.λ)

Άλλος θα μπορούσε να το πεί στόχους. Το να το λές κόκκαλο αντί για στόχο πάει να πεί ότι δεν έχεις θέσει εσύ αυτό που κυνηγάς άρα δε νιώθεις ολοκληρωμένος άρα προσπαθείς να το αλλάξεις (ή σου μένει απωθημένο).

Το ζήτημα, ναι, είναι να σταματήσεις να κυνηγάς το δόλωμα αλλά να κυνηγάς πράγματα που θές γιατί να πεθάνεις στο τέλος χωρίς να έχεις ζήσει.