Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Μικροί κύριοι μικρές ιστορίες 3/3

Καλή σας μέρα. Σήμερα μαζί σας ο Μιχάλης Σηφάκης που αντικαθιστά τον ΦΤΟ ο οποίος τρέχει στο αεροδρόμιο για να προλάβει τον έρωτα της ζωής του.




O Αχμέτ αναρωτιόταν εδώ και ώρα τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το να μοιράζεται το πιλοτήριο σε ένα τόσο μακρύ ταξίδι με έναν φαντασμένο, φλύαρο Γάλλο αρχαιολόγο;

- Αυτό εδώ τι κάνει;;;
- Σας παρακαλώ κύριε μην ακουμπάτε την κονσόλα.

Μετά από μια προηγούμενη "λάθος" απαντήση που οδήγησε στην, απ' την μεριά του Γάλλου, εξιστόρηση ολόκληρης της Γαλλικής επανάστασης (από την αρχή ως το τέλος με αναλυτικές πηγές και σχόλια, περιγραφικά με κάθε λεπτομέρεια και με την απαίτηση της αμέριστης προσοχής του πιλότου, ο οποίος έφτασε τις αντοχές του στα όρια για να μην ρίξει επίτηδες το αεροπλάνο στην θάλασσα)... Ο Αχμέτ προσπαθούσε να κρατάει την συζήτηση σε στενά επαγγελματικά πλαίσια. Μάταια βέβαια καθώς ο Γάλλος δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση.

- Ξέρετε ρώτησα γιατί μου κίνησε την περιέργεια. Εμείς οι αρχαιολόγοι βλέπετε έχουμε έμφυτη την δίψα για ανακάλυψη και την δύναμη να επιμένουμε μέχρι τα μυστικά να ανοίξουν τις σφαλισμένες θύρες τους και να μας χαρίσουν απλόχερα την γνώση. Θυμάμαι μια φορά στην Ταζμανία που επί δεκαεφτά βδομάδες....

Ο Αχμέτ έπρεπε να ομολογήσει οτι αν ο ίδιος ήταν μυστικό θα είχε εδώ και ώρες ανοίξει τις σφαλισμένες του θύρες και θα είχε μοιράσει γνώση και άλλα τέτοια αν αυτό θα έκανε τον Γάλλο να σκάσει για ένα λεπτό. Βέβαια πλέον είχε αμφιβολίες κατά πόσο κάτι τέτοιο ήταν πράγματι εφικτό.

Το μικρό στρατιωτικό αεροπλάνο άφηνε πίσω του τις ακτές τις Αιγύπτου και πετούσε ψηλά πάνω από την Μεσόγειο θάλασσα με προορισμό το Παρίσι όπου και θα ξεφόρτωνε το πολύτιμο φορτίο του. Ο πιλότος κοίταξε σε ένα μόνιτορ την εικόνα από την κάμερα του χώρου φορτίου. Χώρος φορτίου κατα σύνθήκη δηλαδή, καθώς το αεροπλάνο δεν ήταν φτιαγμένο για να μεταφέρει φορτία αλλά μικρές στρατιωτικές ομάδες. Μόλις την τελευταία στιγμή είχε τροποποιηθεί έτσι ωστε ο χώρος πίσω από την καμπίνα των πιλότων, εκεί που τοποθετούνταν τα εφόδια, να γίνει χώρος φορτίου. Η εικόνα έδειχνε μια ολόχρυση σαρκοφάγο που στεκόταν ξαπλωμένη και ακίνητη, ασφαλισμένη γύρω γύρω με σκοινιά και δεμένη στις πλευρές του αεροπλάνου.

Ένα ακόμα κειμήλιο του αιγυπτιακού λαού που οι Γάλλοι έπαιρναν για να δείχνουν στα μουσεία τους. Όλα βέβαια με την σύμφωνη γνώμη των δυο κυβερνήσεων. Τέτοιο ήταν το συμβόλαιο, που προέβλεπε μάλιστα η σαρκοφάγος να μεταφερθεί με αιγυπτιακό αεροπλάνο.
Ο Αχμέτ ήταν πάνω από όλα στρατιωτικός. Δεν ήξερε πολλά από διπλωματία. Ακολουθούσε διαταγές, δεν μιλούσε όταν δεν έπρεπε και αυτό ήταν όλο. Παρόλα αυτά το ξεπούλημα της χώρας του τον ενοχλούσε και ο Γάλλος με την ακατάσχετη λογοδιάροια προσπαθούσε να σπάσει τις αντοχές του και να ακούσει την ξεγυρισμένη άποψη του Αχμέτ για την Γαλλία, την επανάστασή της και όλη την ιστορία της μαζί.

-Ποιά είναι λοιπόν η άποψή σας για την θεωρία του καθηγητή Μπάουμαν;
-Την ποιά;
-Χαχαχαχαχαχα κι εγώ το ίδιο είχα πει... Τόσο γελοία ήταν. Αυτός όμως ο άτιμος ο Γκρίν, ούτε που ξέρω πόσα του έταξε σε χρηματοδότηση ο Μπάουμαν, την υποστήριξε στο συνέδριο και έχασα το συμβόλαιο για την συνέχιση της εξκαφής στην Κίνα... Πάνω που είχα βρει αποδείξεις οτι εκτός από πήλινο στρατό υπήρχε και πέτρινος και χάλκινος αλλά και χάρτινος. Πφφφφφφφφφ... κι έτσι κατέληξα εδώ να συνοδεύω την σαρκοφάγο. Ξέρεις ποιούς βάζουν να ασχολούνται με αιγυπτιακά αρχαία; Αυτούς που θέλει να ξεφορτωθεί η ακαδημία... τόσο πασέ είναι... Μη το πάρεις προσωπικά, αλλά έτσι είναι. Που είχα μείνει; Α στην αποστολή στην Χιλή! Εκεί που λες...

Ο Αχμέτ ένιωσε ένα πηγαίο μίσος για κάποιους κυρίους Μπάουμαν και Γκρίν που του είχαν φορτώσει αυτόν εδώ τον απαράδεκτο αλλά δεν πρόλαβε να το επεξεργαστεί καθώς ο ασύρματός του άρχισε να μιλά.

-Κέντρο προς πτήση LM741. Λαμβάνει;
-Πτήση LM741 λαμβάνει. Περι τίνος πρόκειται;
-Άλλαξαν τα δυναμικά, στο σχέδιο πτήσης σου βλέπω οτι θα αντιμετωπίσεις κενά αέρος. Ελήφθη;
-Κενά αέρος ελήφθη. Όβερ εντ άουτ.

-Κενά αέρος;;;; Τι δηλαδή θα πέσουμε;
-Μπάαα. Μόνο αν είμαστε τυχεροί.
-Τι ενοείς; Μίλα καθαρά θα πέσουμε ναι ή όχι; Λέγε! Πες μου!

Τι είναι χειρότερο από έναν φαντασμένο, φλύαρο Γάλλο αρχαιολόγο; Ένας φαντασμένος, φλύαρος Γάλλος αρχαιολόγος που φοβάται τα αεροπλάνα. Με το που άκουσε για κενά αέρος ο Γάλλος άρχισε να παραληρεί και να χτυπιέται. Ο πιλότος δεν πίστευε πλέον αυτό που ζούσε όμως το θέαμα του σιχαμένου Γάλλου να νομίζει οτι παίζεται η ζωή του κορόνα γράμματα ήταν πολυ απολαυστικό για να το σταματήσει και ίσως η απόφασή του να βασανίσει τον αρχαιολόγο για προσωπική ευχαρίστηση να μην ήταν η σωστή. Γιατί όταν πλέον προσπάθησε να τον καθυσηχάσει ο Γάλλος ήταν τελείως εκτός εαυτού και άρχισε πανικόβλητος να πατάει όποιο κουμπί της κονσόλας ελέγχου έβρισκε

Πρώτα έσβησε τον αριστερό κινητήρα
Μετά τον δεξί
Μετά τους άνοιξε και τους δύο
Μετά ξανασβησε τον αριστερό
Μετά άναψε τον αριστερό, έσβησε τον δεξί, έσβησε τον αριστερό, άνοιξε τις πόρτες για τους αλεξιπτωτιστές, κατέβασε τις ρόδες, άνοιξε τους υαλοκαθαριστήρες, άδειασε τα μισά καύσιμα, ξανανέβασε τις ρόδες και πάτησε και το play στο κασετοφωνάκι που είχε μαζί του ο Αχμέτ. Το αεροπλάνο λοιπόν βρέθηκε να πέφτει ανεξέλεγκτα πάνω από την Μεσόγειο υπό τον χαλαρωτικό ήχο ethnic ανατολικής μουσικής.

Το μυαλό του Αχμέτ πήρε ανάποδες στροφές. Έδωσε μια μπουνιά στον Γάλλο. Άνοιξε τους κινητήρες, έκλεισε τους υαλοκαθαριστήρες και την μουσική και τράβηξε με όλη του την δύναμη το πηδάλιο. Το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος με μικρότερο ρυθμό και τελικά λίγα χιλιόμετρα πριν πέσει στην θάλασσα κατα μεσης του Αιγαίου σηκώσε την μύτη του και απέκτησε σταθερή πορεία. Πέρασε ένα λεπτό για να πάρουν και οι δύο ανάσα.

Ο Γάλλος μίλησε πρώτος

- Μα καλά γιατί με χτύπησες. Τι σόι πιλότος είσαι εσύ θα διαμαρτυ-ΜΠΟΥΦ

Ο Αχμέτ έριξε άλλη μια μπουνιά στον Γάλλο και τον άφησε αναίσθητο. Ευτυχία πλημμύρισε το κορμί του και η σκέψη του ηρέμησε μετά από ώρες. Πάτησε το κουμπί στο κασετοφωνάκι, έβαλε αυτόματό πιλότο και βυθίστηκε στο κάθισμα. Όλα από δω και μπρος θα πήγαιναν καλα. ΩΧΧΧΧ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ!!!

Τινάχτηκε μπροστά και κάρφωσε τα μάτια του στο μόνιτορ. Η κάμερα είχε κουνηθεί λίγο αλλά κατά τα άλλα όλα φαίνονταν καλά, τα σκοινιά είχαν αντέξει και η χρυσοποίκιλτη σαρκοφάγος που ζύγιζε έναν τόνο ήταν όπως την είχαν φορτώσει. Ηρέμησε και πάλι, κοίταξε τον αναίσθητο Γάλλο, χαλάρωσε, αφουγκράστηκε την μουσική, πήρε βαθειά ανάσα και τότε έπεσαν σε κενό αέρος. Το αεροσκάφος τραντάχτηκε απότομα. Τα ηδη ταλαιπωρημένα σκοινιά δεν άντεξαν και το κάλυμα της σαρκοφάγου πετάχτηκε στο πλάι. Τα μάτια του πιλότου γούρλωσαν. Από την ανοιχτή σαρκοφάγο έβγαινε η μούμια. Τι έπρεπε να κάνει; Τι έπρεπε να κάνει;

Κοίταξε τον Γάλλο. Αρχαιολόγος ήταν όλο και κάτι θα ήξερε από μούμιες. Τον χαστούκισε ελαφρά για να τον συνεφέρει. Με το που συνήλθε, του έδειξε την εικόνα της κάμερας και ήταν η σειρά του αρχαιολόγου να γουρλώσει τα μάτια. "Μου... μου.... μου" ψέλισε και λιποθύμησε πάλι. Ο Αχμέτ βλαστήμησε.

Η μούμια είχε βγει πια από την σαρκοφάγο και αργά αλλά σταθερά πλησίαζε στην πόρτα του πιλοτηρίου. Πανικοβλημένος ο Αχμέτ άρχισε να στρίβει το αεροπλάνο μια δεξιά μια αριστερά προσπαθώντας να καθυστερήσει την μούμια αλλά μάταια. Το μόνο που κατάφερε ήταν να σπάσουν και τα υπόλοιπα σκοινιά της σαρκοφάγου και αυτή να πέσει από τις πόρτες για τους αλεξιπτωτιστές, που είχαν μείνει ανοιχτές από το παραλήρημα του Γάλλου.

Την επόμενη τα πρωτοσέλιδα σε όλη την Ελλάδα έγραφαν. ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΥΝΕΤΡΙΒΕΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ. Και με μικρότερα γράμματα. Ο μοναδικός επιζών νοσηλεύεται σε σοκ: επιμένει οτι είναι Φαραώ.

Και οι θρησκευτικές εφημερίδες. ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ;;;;
Και με μικρότερα γράμματα. Ουρανοκατέβατη σαρκοφάγος σκοτώνει χριστιανό στην παραλία.

1 σχόλιο:

Skouliki είπε...

ειναι ολοφανερο προκειται για μια ιστορια απαντηση στην αδικη πολιτικη σταση του σαρκοζι προς τους μεταναστες