Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

The struggle

Σκέφτομαι να πάω να δω μια ταινία που παίζεται . Αντιγράφω παρακάτω την κριτική που διάβασα στο Αθηνόραμα.

Τίτλος: The Struggle
Ελληνικός Τίτλος: Πόλεμος Συνειδήσεων

Υπόθεση: Η Άννα χαμηλόμισθη Ισραηλινή δημοσιογράφος σε κακόφημη εφημερίδα γνωρίζει τον Ασιμ, έναν Παλαιστήνιο πυγμάχο που έχει απαρνηθεί το Ισλάμ. Ερωτεύονται ακαριαία και μπλέκονται σε μια δυνατή σχέση που θα αντέξει στους κλυδωνισμούς από τον σκληρό προπονητή του Ασίμ που φιλοδοξεί να αναδείξει έναν νέο Μωχάμετ Άλι και από το βάρβαρο εργοδότη της Άννας που προσπαθεί να ξεζουμίσει τον μοναδικό σύνδεσμο που έχει με ένα ανερχόμενο αστέρι.
Τα πάντα όμως θα ανατραπούν όταν εμφανίζεται ο Αμίρ ο χαμένος ομοφυλόφιλος θείος της Άννας και βετεράνος του Ισραηλινού στρατού που δηλώνει πως εδώ και χρόνια διατηρεί ερωτικές σχέσεις με τον πατέρα του Ασίμ... και πως ο Ασίμ είναι καρπός του έρωτά τους.
Τα νέα αυτά βρίσκουν τον Ασιμ απροετίμαστο ο οποίος διαλυμένος ψυχολογικά χάνει τον αγώνα για τον παγκόσμιο τίτλο και βλέπει το όνειρο μιας μεγάλης καριέρας να εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια του. Το ρίχνει στο ποτό και χάνει το ενδιαφέρον του για την Άννα και τον κόσμο μέχρι που μια μέρα γυρνάει στο σπίτι μεθυσμένος και ρωτάει την Άννα
"why so serious?"
"Γιατί είσαι ένα ρεμάλι ρε!!!"
Η Άννα εκτός εαυτού τον βιάζει και τον ξυλοφορτώνει αφήνωντάς τον Ασίμ ανάπηρο από τα φρύδια και κάτω.

Από το τραγικό συμβάν η σχέση τους αντλεί νέα πνοή και αποφασίζουν να παντρευτούν. Μετά από μια φλογισμένη πρώτη νύχτα του γάμου και ένα παθιασμένο μήνα του μέλιτος στα κατεχόμενα ο Ασιμ αποφασίζει οτι δεν έχει νόημα να ζει άλλο και ζητά από την Άννα να τον βοηθήσει να αυτοκτονήσει. Η Άννα δυσκολεύεται πολύ να αποφασίσει και η εσωτερική σύγκρουση της αγάπης με την ηθική και τα ντολμαδάκια γιαλαντζι κορυφώνεται όταν ένα λεπτό αργότερα τον ρίχνει από τον δέκατο όροφο σε μια τρύπα με καρφιά, όπως θα ήταν η επιθυμία του αν μπορούσε να μιλήσει.
Το φινάλε της ταινίας είναι αινιγματικό καθώς η Άννα ανακαλύπτει οτι είναι έγγυος και υπάρχει σαφής νύξη για σίκουελ.

Κριτική: Μια εκπληκτική συμπαραγωγή Ινδίας και Λιθουανίας που σίγουρα θα διακριθεί στα όσκαρ και θα γράψει μια νέα σελίδα στην ιστορία του κινηματογράφου. Αποστομωτικές οι ερμηνείες της Σιγκούρνεη Γουίβερ στον ρόλο της Άννας και της Μέγκαν Φοξ στον ρόλο του Αμιρ. Επίσης εκπληκτικός και ο Γουιλ Σμιθ στον ρόλο του Γιάννη Τσιμιτσέλη. Τι άλλο να πω ο απο πάνω τα είπε όλα γαμάει η ταινιά να πατε να την δείτε.

2 σχόλια:

mini είπε...

Την είδες τελικά;
Καλή;

ο φιλος του οικονομου είπε...

Ναι... αν και μπαινοντας σε ορκιζουν σε αιωνια σιωπη ως προς το περιεχομενο.