Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Πόλεμος.

Ο πόλεμος ποτέ δεν σταματά.

Μπορεί οι Παλαιστίνιοι να πάψουν να υπάρχουν, ίσως το ίδιο και οι Ισραηλινοί. Μπορεί οι Τσετσένοι να γίνουν επιτέλους Ρώσοι και οι Βιετναμέζοι να υπακούν την Κίνα αδιαμαρτήρητα. Μπορεί και οι Κύπριοι να γίνουν Τούρκοι και οι Τούρκοι Έλληνες και να ανθίσει η κόκκινη μηλιά και να τεντωθεί πιασμένος ο Βασιλιάς. Αλλά ο πόλεμος ποτέ δεν σταματά.
Κάποιοι άλλοι θα βρουν οτι αγεφύρωτη έχθρα τους χωρίζει και οτι η ύπαρξη του άλλου δεν είναι ανεκτή. Ο πόλεμος ποτέ δεν σταματά.

Μπορεί το πετρέλαιο να τελειώσει και μπορεί το φυσικό αέριο και το ουράνιο να στερέψουν. Τότε κάτι άλλο θα λείπει και οι πολυεθνικές θα σπεύδουν να το αποκτήσουν, να το πουλήσουν και να το στερήσουν πρώτες. Έτσι ο πόλεμος ποτέ δεν σταματά.
Οι άνθρωποι που μες στην ατυχία τους θα έχουν στην γη τους αφθονία, θα πολεμήσουν και θα χάσουν χωρίς να ξέρουν γιατί. Γιατί ο πόλεμος ποτέ δεν σταματά.

Μπορεί όλα τα αγαθά να λείψουν, μπορεί ο πλανήτης να υπερθερμανθεί και πλημμύρες να πνίξουν τις πόλεις. Μπορεί η Ευρώπη να παγώσει και ο Αμαζόνιος να γίνει σαβάνα. Μπορεί οι πόλοι να μην ξαναδούν ποτέ το λευκό του πάγου αλλά ο πόλεμος ποτέ δεν σταματά.
Οι πρόσφυγες σαν θάλασσα θα γεμίσουν τις γόνιμες περιοχές του κόσμου και στο διάβα τους θα αφανίσουν στρατούς και θα αφανιστούν.
Ο πόλεμος ποτέ δεν σταματά.

Μπορεί ο άνθρωπος, η κουκίδα αυτή μέσα στο σύμπαν να πάψει κι αυτός να υπάρχει. Μπορεί να πεθάνει ο ηγεμόνας χωρίς διάδοχο του θρόνου. Αλλά ο πόλεμος ποτέ δεν σταματά.
Άλλα ζώα της γης θα σπεύσουν να αναλάβουν την εκμετάλευση του εύφορου πλανήτη. Και πίθηκοι θα χτυπηθούν με χιμπατζήδες. Και τα λιοντάρια θα παλέψουν με τις ύαινες. Και ο πόλεμος δεν θα σταματήσει. Γιατί ο πόλεμος ποτέ δεν σταματά.

Μπορεί και ο ήλιος να σβήσει. Μπορεί σαν κόκκινος γίγαντας να καταπιεί το ηλιακό μας σύστημα, όπως τόσα και τόσα αστέρια πιο πριν. Μπορεί η ατομική μας μαύρη τρύπα να καταπιεί το γαλαξία μας στο κέντρο του οποίου κοιμάται κραταιή. Αλλά ο πόλεμος ποτέ δεν σταματά.
Κάπου αλλού στο σύμπαν ένα βακτηριο θα τρώει ένα άλλο, στον ατέρμονο αγώνα για διαιώνιση της ζωής. Έτσι ο πόλεμος ποτέ δεν σταματά.

Μπορεί και η ζωή να σταματήσει να υπάρχει. Ο πόλεμος όμως...

Ο πόλεμος, ποτέ δεν σταματά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: